Народно читалище „Георги Бенковски 1900 г.“ с. Церово

/ / Читалища

Народно читалище “Георги Бенковски 1900“ е основано през 1900 г. Негови основатели са будни, ученолюбиви, родолюбиви граждани, революционери и обществени дейци о.з. кап. Димитър Гърдев, Ангел Бръжков, Лала Беева, Стоян Куртев, Андрея Шаренков и др.

Народно читалище „Георги Бенковски 1900 г.“ с. Церово

Народно читалище „Георги Бенковски 1900 г.“ с. Церово

На първото проведено събрание са избрани о.з. кап. Димитър Гърдев за председател, а за секретар – Ангел Бръжков. След основаването на читалището учителите са се редували безвъзмездно да раздават книги от читалищната библиотека.

Впечатляваща е дейността му след 1961 г., когато читалището се сдобива със собствена сграда и става действително средище на културна и просветна дейност. Голям принос за това има Михаил Гумнеров.

От основаване на читалището негови председатели са били:

  • о.з.кап. Димитър Гърдев,
  • Спас Гърдев,
  • Лука Енчев,
  • Стоян Маратилов,
  • Ангел Топов,
  • Николай Гърдев,
  • Николай Вулянов,
  • Мария Динчева,
  • Гина Велина,
  • Крум Недков,
  • Боян Гърков,
  • Димитър Влахов, който и към 2023 г. е действащ председател .

 

През изминалите години читалището е обединявало населението за обогатяване и разпространяване на знания и култура, за запазване на местните обичаи и традиции.

В годините към читалището е имало народен хор, фолклорна и певческа група с ръководител Методи Петров, театрален състав, художествено слово – водено от Мария Бързакова, група за руски народни песни, детски оркестър с народни инструменти с ръководител Райна Влайкова, кукерски състав.

Читалищната дейност се разраства със създаването на Фолклорен състав с. Церово, който на 29 и 30.08.1970 г. участва в Окръжния празник на народното творчество на яз. Батак и през 1971 печели наградата ,,Първенец“.  През 1986 г. печели грамота за участие в Окръжният етап от V национален фолклорен събор в Копривщица.

Театрални постановки.

Редом с фолклорната група се създава и театрален състав. Играни са „Хан Татар“, „Чумави“, „Изворът на Белоногата“, „Българи от старо време“,“Вълчи времена“,  „Госпожа Министерша“, „Вражалец“, „Татул“, „Нонкината любов“, „В полите на Витоша“, „Еничари“, „Обесването на Васил Левски“, „Тайната на старата къща“ и др. В театралните постановки е участвало местното население: Тодор и Мария Кошлукови, Александър Горостанов, Христо Кацаров, Илка Реулкова, Ангел Куртев, Александър Куртев, Спас Танчев, Милка Вълкова, Стоянка Гумнерова, Стоянка Кошлукова, Велка Чолова, Радослав Гелеменов, Кирил Лалин, Николай Вулянов, Георги Дечев, К. Франгов, Д. Гърдева, Блага Вулянова и др.

Дервишка група към читалището.

Към читалището в Церово има създадена Дервишка група, която всяка година се разраства. Церовските дервиши са много различни от лесичовските и калугеровските. Празнува се на Сирни Заговезни и е най-колоритният и зрелищен български обичай запазен и до ден днешен. Маските (каука) на дервишите са основна част от ритуала, а под маските се крият хора пазещи традицията. Дервишите играят различни танци и обреди за здраве и късмет, а злите сили се гонят с огън, който се прескача за здраве.

Днес дейността на библиотеката е организирана в хубави помещения и се води съгласно съвременните изисквания. Провеждат се ежегодно различни подходящи културно – масови мероприятия, като обсъждания, представяне на книги, литературни вечери, срещи с писатели и др. Читалището разполага с кино салон с 450 места, библиотека с наличност 12 хил. тома, лекционни зали, музейна и етнографска сбирка.

Към читалището има музей състоящ се от две зали. Едната зала в годините е разграбена, а другата занемарена и с годините почти не функционира. Под помещенията на музея има крипта, в която се съхраняват кости на загинали церовци във войните.

От 1963 г. до 2000 г. библиотекар е Анна Иванова.

От 2000 г. до днес са били: Георги Дечев, Мария Димитрова, Мария Риджакова, Златка Гумнерова, Екатерина Пенчева и Йордана Босакова.

 

Ремонти:

През 2014 г. Община Лесичово с кмет Серьожа Лазаров реализира два мащабни проекта за читалище:

–           Основен ремонт чрез Проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, изцяло се ремонтира сградата на читалището. Покрива е подменен, дограмата също. Поставя се изолация и климатизация. Ремонтирани са санитарните помещения и основната зала.

–           Материалната база на Читалището е изцяло подменена чрез Проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., мярка 321 Осн.услуги за населението. По този проект се доставят ново оборудване и обзавеждане. Доставени са мебели, компютри, мултимедии, интерактивни дъски, столове, бюра и др.

 

Към читалището през 2013 година е разкрит Пенсионерският клуб „Надежда“ с. Церово, който е един от най – дейните клубове в община Лесичово.

Share this Post