НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ТЕОФИЛ БЕЙКОВ-1907” с. Калугерово

/ / Читалища

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ТЕОФИЛ БЕЙКОВ-1907” с. Калугерово

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ТЕОФИЛ БЕЙКОВ-1907” с. Калугерово

ИСТОРИЯ:
Читалището е типично българска обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност. Народните читалища са свързани с културното и просветно израстване на българския народ от епохата на Възраждането, те са носители на най-българските ценности и черти на нашия народ.
В една мразовита привечер на 1907 г. група ентусиазирани учители и чиновници – учредяват читалището в Калугерово и го наричат „Зора”.
Учредители на читалището са Тодор Пиронков, Христо Шипаров, Петър Кънев, Кръстьо Стайков Велчев – учител, Кръстьо Бейков секретар – бирник, свещеник Мина Попов, Ангел Попстефанов, Тома Сираков, Стоян Велев, Илия Попов и др.
Първоначално читалището не е имало собствена сграда и се е помещавало в дюкяна на Илия Иванов Поибренски. За библиотекар е бил избран учителят Тодор Пиронков.
Чрез дарения се е оформила малка библиотечка от 200-300 книги. Така читалището просъществувало до избухването на Балканска война. По – късно библиотечния шкаф с книгите се мести си в училище „Кирил и Методи“ в Голямата махала. Дълго време читалището е имало много слаба дейност и слаба материална база тъй като издръжката му е била от доброволни дарения. През този период е липсвало и централно ръководство, което да подтиква дейността, а фашистката власт зорко е следяла дейността на читалището да не се оглави от комунисти.
На 20.10.1922 г. повече от 20 члена възобновяват читалището със старото му име „Зора“. Новоизбраното ръководство на читалището с голям ентусиазъм и амбиция търси форми за обогатяване на дейността и набиране на средства за читалището. Използват се различни местни празници. Поради липса на собствено помещение читалището непрекъснато се местило – в дюкяна на Ангел Ненов, в църковната стая, в дюкяна на Гюрови и др.
През 1933 г. в редиците на читалището се включват и много от младите и будни хора на селото. През този период дейността значително се подобрява и разширява. Книгите се увеличават на 1000 тома, играят се много пиеси, открива се народен университет, в който учителите изнасят беседи по различни въпроси.
През май 1937 г. читалището закупува първия и единствен в селото радио апарат. В читалището членуват много прогресивно мислещи младежи, като д-р Иван Сребрин, Атанас Попов, Димитър Керемидов, Андрея Лазаров, Гина Жупова, Иван Марков и др.
Девети септември заварва читалището в бедно положение: с три шкафа за книги, като голяма част от книгите са изгубени и неприбрани.
До 1958 г. читалището не е имало собствена сграда, но през 1958 г. се сбъдва 50- годишната мечта на калугеровци. Участие взима цялото население. Включват се активно, през деня ходят в ТКЗС-то а вечер на читалището. От тук насетне читалище „Зора” тръгва по един разнообразен и ползотворен път на развитие.Заслуга за това има цялото население на Калугерово. Читалището започва да бележи успехи по всички показатели.
По решение на партийния комитет с протокол № 13/23.081968 г. читалището е преименувано и от 1 януари 1970 носи името „Теофил Бейков” – организатор на защитата на Еледжик, члена на революционния комитет и обесен в гр. Пазарджик след потушаването на Априлското въстание.
Първият библиотекар е бил учителя Тодор Иванов Пиронков. След него стават Никола Стоянов Велев, Петър Атанасов Кънев, и Димитър Иванов Ботев все учители.
След 1944 г. пак учители работят в читалището, но почасово 2 до 4 часа седмично. Мария Георгиева Нанчева и Кръстанка Спасова Велчева.
Първият библиотекар на читалището с редовно и платено 8 часово работно време е Иванка Иванова Ненчева от 1 септември1956 г. Тя наследява около 600 книги и започва активна дейност като редовен библиотекар до 1984 г.
От 1963 г. е въведен и свободен достъп до книгите, има 2отдела разполагащи със самостоятелни помещения. Библиотеката ежегодно се обновява, за да има днес 16 317 тома литература.
от 1984 г до 2001 г. библиотекар е Стоянка Георгиева Моллова. Библиотекар – секретар след нея са Калина Андреева Иванчева от 2001 г до 2009 г. Марияна Костадинова от 2009 – 2012 г и от 2012 до днес Пенка Ангелова Ненчева.
Председатели на „Зора“ са:
• учител Ангел Кръстев Велчев от 1932 до 1934 г.
• кметски наместник Стефан Вачов Киров от 1947 – 1950 г.
• учителя Димитър Иванов Ботев от 1950 до 21 ноември 1962 г.
• Стоян Николов Ръжанков от 21ноември 1962 г до 12 февруари 1968 г.
Председател на „Теофил Бейков“:
• Учителя Иван Христов Ружинов от 12 февруари 1968 г до 14 януари 1977 г. Секретаря в Кметство Калугерово Петко Стефанов Гюров – от 14 януари1977 г. до 15 декември 1981 г.
• Иван Ангелов Лазаров – секретар в кмет на Калугерово от 1981 до 1983г
• Роза Георгиева Тошева – учител от 1984 до 1985 г.
• Стоянка Илиева Нешкова – домакин в училището от 1985 до 1887 г.
• Димитър Илиев Банчев – техник ВимПром, от 1988 – 1991 г.
• Иванка Бангьозова, учител, от 1992 – 1997 г.
• Иван Ангелов Ненов – бизнесмен, от 1997 до 2011 г.
• Сергей Георгиев Вачев – кмет на Калугерово, от 2011 до 2014 г.
• Пенка Атанасова Димитрова- счетоводител, от 5.01.2014 до 11.10.2020 г.
• Делка Иванова Велева – от 30.10.2020 г. до настоящият момент.

ДЕЙНОСТ:
Хоров състав – към читалището
До 1956 г. читалището не е имало читалищен хор, а само агитки, които по късно прерастват в женски битов хор с пръв художествен ръководител Митра Луканова Сребрина. Още от първите години хорът се налага като околийски и окръжен първенец. Под ръководството на Митра Сребрина самодейците са наброявали 50- 60 жени и девойки.
След нея ръководството се поема от други две самодейки, квалифицираните учителки Минка Богданова и Анка Велчева.
В последствие за хорът се търсят варианти с платени ръководители – корепетитори като Александър Пенев, Георги Ангелов и Павел Пеков. При Павел Пеков хорът печели най- много награди. Изявяват се на все по- далечни места: в Смолян през 1969 г. печелят „Отличник“ в зоновия преглед с почетна значка.
Друг худ. р-л е Христо Зъзрев. С него получават:
– Звание „Първенец“ в Общински преглед на худ. самодейност в гр. Септември-1981 г.
– Звание „Отличник“ и сребърна значка от окръжния етап от VII републикански фестивал на любителското худ. творчество
От 1987 художествен ръководител става Райна Дюлгерска.
Близо 30 години читалищния хор работи почти без прекъсване. Награждаван е многократно с грамота „Отличник“ и дипломи „Първенец“.
Изпълнителки на народни песни са Рада Лазарова, Танка Лазарова и Мика Нешкова. Те завладяват сърцата на поклонниците на народни песни. Ежегодно хорът изнася близо 10 концерта по всички възможни празници не само в в Калугерово, а и в околията.
Печелят още и Първо място във ІІ-ри фолклорен фестивал в с. Попинци.
Грамота и Диплом за индивидуално пеене в Окръжен етап от V~ти национален фолклорен събор Копривщица 1986год.
Грамота за добро представяне отново в Копривщица 2000 год.
Женският битов хор е в основата на всички празници и е ревностен пазител на обичаите и ценностите, участничките в хора достойно представят автентичната калугеровска песен на големи национални и регионални фестивали.

Театралната самодейност заема също важно място в читалищната дейност. Незабравими спомени са оставили в паметта на калугеровци изнесените пиеси като:
– „Хан Татар“;
– „Аз убих“;
– „Свекърва“;
– „Албена“;
– „Боряна“;
– „Вълчи времена“;
– „Службогонци“ и мн. други, чийто изпълнители са самодейци от селото, като Георги Ил. Христов, Никола Ружинов, Георги Т. Теофилов, Андрея Лазаров, Екатерина Велчева, Петър Кузев,Никола Шипаров , Ангел Лазаров и др.

Детски танцов състав:
През 70 години се оформя детски танцов състав с който се разнообразяват и програмите при различни чествания, през известни периоди функционират и естрадно – сатирични и музикални състави.

Кукерски състав:
През 80-те години кукерите се организират към читалището. Стават носители на много престижни награди от големи международни и национални фестивали през годините. Многократни призови места във фестивала в:
– Попинци,
– в общински и областни кукерски празници;
– Първо място за ритуал в Костенец през 1980 г.,
– Специална награда за колектив от Международния фестивал в гр. Раковски „Кукерландия“ 2005 г.
– Награда за маска и костюм от Международен фестивал в гр. Перник 2004 г.
– Първо място и присъдена първа категория от фестивала на маскарадните игри в гр. Стара Загора 2007 г.

Добрата работа на библиотеката и читалището е оценявана многократно. Години наред тя се нарежда сред първенците в окръга. В 2009 година в библиотеката присъства е и ИКТ оборудване от фондация „Глобални библиотеки“ с 3 компютъра и 1 ксерокс, и размножителна техника.
И преди са се правили два частични, текущи ремонта, но през 2014 г. чрез Община Лесичово реализира проект за цялостен ремонт.
Ремонти:
През 2014 г. Община Лесичово с кмет Серьожа Лазаров реализира два мащабни проекта за читалище „Теофил Бейков“:
– Основен ремонт чрез Проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, изцяло се ремонтира сградата на читалището. Покрива е подменен, дограмата също. Поставя се изолация и климатизация. Ремонтирани са санитарните помещения и основната зала. Стойност на СМР 885 780,25 лв.
– Материалната база на Читалището е изцяло подменена чрез Проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., мярка 321 Осн.услуги за населението. По този проект се доставят ново оборудване и обзавеждане. Доставени са мебели, компютри, мултимедии, интерактивни дъски, столове, бюра и др. Стойност на проекта е 209 165,22 лв.

Днес дейността на библиотеката е организирана в хубави помещения и се води съгласно съвременните изисквания. Провеждат се ежегодно различни подходящи културно – масови мероприятия, като обсъждания, представяне на книги, литературни вечери, вечер на въпроси и отговори, срещи с писатели и др.
За активна дейност библиотеката е наградена с много и различни награди и се нарежда в редиците на добре работещите библиотеки в областта.

Share this Post